Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2005

εδέχθημεν αεροπορικήν επιδρομήν...

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην αίθουσα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου (στον 6ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης) η παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου «εδέχθημεν αεροπορικήν επιδρομήν...» που εκδόθηκε από το ΔΟΝΤΙ.

Για το βιβλίο αλλά και το έργο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου μίλησε ο πρόεδρός της, δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Εταιρείας, στη σημασία διατήρησης της συλλογικής ιστορικής μνήμης και της ευρύτερης στήριξης τέτοιων προσπαθειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με περισσότερες συναισθηματικές αναφορές, κυμάνθηκε η παρουσίαση του παλαίμαχου δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Βουλδή, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο έργο του συγγραφέα και στην ανάγκη καταγραφής και αξιοποίησης της ιστορικής έρευνας από τις νεότερες γενιές ερευνητών.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο συγγραφέας Ξενοφών Παπαευθυμίου, μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στον ιστορικό της συγκέντρωσης του αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει το βιβλίο, μίλησε για το σπουδαίο έργο που επιτελείται στην πόλη από ιδιωτικούς φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους παράγοντες, το οποίο απαιτείται να τεθεί κάτω από μια κοινή ομπρέλα και να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας, εκπαίδευσης και ανάδειξης άγνωστων πλευρών της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας.

Στο περιθώριο των ομιλιών, το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων συγκέντρωσε η έκθεση που οργάνωσε ειδικά γι' αυτό το σκοπό η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου με κειμήλια, ντοκουμέντα και φωτογραφίες της περιόδου 1940 ? 1944, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Νίκος Τζανάκος, οι αντιδήμαρχοι Πατρέων Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Ζαφειρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νατάσα Ράγιου και Γιάννης Δημαράς, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Χρήστος Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Κώστας Χριστοδούλου, ερευνητές, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, δημοσιογράφοι και στελέχη φορέων και συλλόγων της Πάτρας.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2005

Κατ' αρχήν να συστηθούμε...

Το ΔΟΝΤΙ ξεκίνησε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1998 ως μια δωρεάν «διμηνιαία έκδοση για τον πολιτισμό» με έδρα την Πάτρα. Το όνομα διαλέχτηκε για να θυμίζει ταυτόχρονα την αιχμηρή στάση στα πράγματα, αλλά και τη διάθεση να αποτελέσουμε το «μέσο», το... δόντι δηλαδή, για να βρουν χώρο έκφρασης άνθρωποι και ιδέες που χρειάζονται εκτόνωση... Επτά χρόνια μετά, πίσω από την ίδια λέξη κρύβονται τρία περιοδικά, δύο βιβλία, τρία κινηματογραφικά σεμινάρια, δεκάδες εκδηλώσεις, μια ηλεκτρονική σελίδα, πολλά όνειρα, αλλά πάνω από όλα μια παρέα φίλων... Αυτή η παρέα θα καταγράφει πλέον κάθε μήνα τις απόψεις της... Και φυσικά θα περιμένει με αγωνία τα σχόλια και τις ιδέες όλων αυτών που θα τη «συναντήσουν» εδώ...